Tips & verftechnieken

Lamp in oude Chinese
kruik-look

Speciaal voor Carte Colori schreef blogster Monica van Blitterswijk van de populaire blog hetmoonhuis.blogspot.nl een leuke tip!
Geef je lamp een Oude Chinese kruik-look met een kalkverftechniek!

 

Wat heb je nodig:

  • Lamp
  • Corifondo
  • Krijtverf kleur Kokos
  • Carte Colori kalkverf in de kleur Lino

Stap 1:
Ontvet de vaas

Stap 2:
Zet m in de corifondo (kalkverf primer). Op zo’n glad oppervlak werkt dit ook prima voor andere verfsoorten, want ik ga er hierna eerst krijtverf op zetten.

Stap 3:
Als de primer is gedroogd breng je een donkere krijtverf aan (niet te verwarren met krijtlak, ik gebruik dus de muurverf). De donkere basis is de kleur ‘kokos’.

Stap 4:
De laag krijtverf ‘kokos’ is nu opgedroogd. Nu heb ik dus een sterke donkere basislaag, daar ga ik een lichte kleur kalkverf overheen zetten.

Stap 5:
Breng de lichte kleur kalkverf aan, in dit geval de ‘Lino’.

Stap 6:
Als de kalkverf is gedroogd ga je meteen boenen met een nat sponsje. Laat de kalkverf laag dus niet te lang uitharden, want dan wordt boenen steeds lastiger.

Bij het boenen mag je flink kracht gebruiken. Gebruik eerst de zachte kant van het schuursponsje. Je ziet dan de donkere onderlaag weer verschijnen.
Tussendoor heb ik de vaas een keer droog geföhnd om te kijken of ik tevreden was. Is dat niet zo dan ga je nog een keer boenen en dan mag je wel af en toe een keer de groene kant van het sponsje gebruiken Als laatste dep ik met het sponsje in de natte laag.

 

Laten drogen en klaar is je lamp in oude Chinese kruik-look!