Tips & verftechnieken

Gipsen mannetje in kalkverftechniek

Speciaal voor Carte Colori schreef blogster Monica van Blitterswijk van de populaire blog hetmoonhuis.blogspot.nl een leuke tip!
Een leuk gipsen mannetje met een kalkverftechniek!

 

Wat heb je nodig:

  • Gispen beeldje
  • Corifondo
  • Krijtverf kleur Kokos
  • Carte Colori kalkverf in de kleur Lino
  • Beetje antiekwas

Stap 1:
Breng eerst een laag corifondo aan op het gipsen beeldje.

Stap 2:
Zet m in de corifondo (kalkverf primer). Op zo’n glad oppervlak werkt dit ook prima voor andere verfsoorten, want ik ga er hierna eerst krijtverf op zetten.

Stap 3:
Breng als de corifondo goed is gedroogd de krijtverf aan. Een donkere kleur, in dit geval is er voor kokos gekozen. Let op: je begint dus met een laag krijtverf en geen kalkverf.

Stap 4:
Als de donkere basislaag (kokos) goed is gedroogd gaan we kalkverf aanbrengen in een lichtere kleur (lino). Laat de kalklaag drogen maar blijf erbij want als de laag helemaal is gedroogd gaan we de opgedroogde kalkverf laag een beetje wegboenen zodat de donkere krijtverf basislaag weer tevoorschijn komt. Het boenen gaat het handigste met een nat sponsje. Laat de laatste laag kalkverf dus niet te lang drogen want als de laag teveel is uitgehard wordt het boenen een stuk lastiger.

Stap 5:
Blaas tussendoor het beeldje droog met de föhn en kijk of je tevreden bent. Boen dan eventueel nog wat weg.

Stap 6:
De lichte kalkverf laag is nog te zien in de dieper gelegen gedeeltes.De donkere krijtverf basislaag komt weer mooi tevoorschijn waardoor er een mooi verouderd effect ontstaat. Hier en daar kun je eventueel nog wat accentjes aanbrengen met een klein beetje antiekwas. Heel weinig en heel voorzichtig aanbrengen met een stukje fijne staalwol.